Conducta de gaze Giurgiu-Ruse ar putea fi finalizata pana la sfarsitul anului viitor, a declarat secretarul de stat în Ministerul Economiei, Rodin Traicu. Trebuie precizat ca autoritatile romane si cele bulgare au un proiect comun de interconectare a sistemelor nationale de gaz la Giurgiu-Ruse. Traicu sustine ca aceasta conducta va face parte din Nabucco. Potrivit secretarului de stat, proiectul intampina ceva greutati deoarece "partea bulgară are probleme legislative referitoare la subtraversarea Dunării".
Bulgaria a inceput deja constructia gazoductului care va lega sistemul de transport de gaze naturale al tarii cu cel din Romania. Bulgaria intentioneaza sa construiasca conexiuni de transport prin conducte ale gazelor naturale si cu tarile vecine Turcia, Grecia si Serbia. "In ceea ce priveşte conducta Giurgiu - Ruse, dacă se întâmplă o belea şi Bulgaria nu mai primeşte gaze prin conducte de la Federaţia Rusă, sistemul nostru trebuie să fie capabil să alimenteze în regim de avarie sistemul bulgăresc. Dacă la noi se întâmplă o avarie în sistem, putem primi din sistemul lor, instantaneu, gaze", a mai spus Traicu. Potrivit acestuia, exporturile de gaze vor fi permise la finalul procesului de liberalizare a pietei gazelor.
Legislatia europeana obliga statele membre sa asigure transportul de gaze prin conductele de interconectare in ambele directii, si in sensul de import, dar si de export, motivul fiind sporirea securitatii aprovizionarii. In aceste conditii, din 2013, toate conductele de interconectare din Romania vor trebui sa asigure si "fluxul invers", ceea ce inseamna permiterea exporturilor de gaze. Trebuie facilitate fluxurile de gaze naturale pe ambele sensuri, atat prin conducta Arad-Szeged, cat si viitoarea conducta Giurgiu-Ruse. Dar nu numai. Ci si prin conducta de interconectare cu R. Moldova prin Ungheni-Iasi.
Conducta va avea o capaci