Scris de Otilia Șandor - 13.428 de doze de vaccin antipoliomielitic a ajuns în Bihor pentru vaccinarea copiilor şcolarizaţi şi neşcolarizaţi.
Părinţii fiind rugaţi să îşi trimită copiii la şcoală în perioada de vaccinare întrucât e vorba de imunizarea minorilor pentru boli grave. 5.883 de copii de clasa a II-a şi 5.963 de elevii din clasa a IIII-a vor primi vaccin antipoliomielitic, în perioada 5 – 23 noiembrie a.c.
Campanie şcolară de vaccinare are loc la nivel naţional şi este coordonată de Ministerul Sănătăţii. Poliomielita este o boală infecţioasă care apare la vârste mici şi care se poate răspândi de la o persoană la alta pe cale fecal-orală, prin consumul de apa infectată, sau oral – orală. În aproximativ 1% din cazuri, virusul intră in sistemul nervos central, determinand paralizie şi slăbiciune musculară acută. Cea mai comună formă de paralizie se produce în funcţie de nervii implicaţi in coloana vertebrală, care de cele mai multe ori au legătură cu membrele inferioare
Dr. Daniela Rahotă, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, a informat că e vorba de campanii ale Ministerului Sănătăţii, care se desfăşoară în şcoli, după un calendar anual, bine stabilit.
Astfel, campania MS a început luna aceasta (între 8 – 19 octombrie a.c.) cu vaccinarea diftero-tetanică (dT) a elevilor de clasa a X-a din liceele bihorene, care nu au fost anul trecut şcolar vaccinaţi.Pe categorii
Din 5 noiembrie, începe vaccinarea altor grupe de copii, părinţii fiind rugaţi să îşi trimită copiii la şcoală în perioada de vaccinare întrucât e vorba de imunizarea minorilor pentru boli grave. Astfel, elevii de clasa a II-a (5883 de copii de clasa a doua cartagrafiaţi de DSP) vor primi vaccin antipoliomielitic (VPI, picături de înghiţit) între 5 – 23 noiembrie a.c.
Tot în aceeaşi perioadă şi tot acelaşi vaccin îl vor primi şi elevii de clasa a III-a, 5963 l