Cu mai putin de doua saptamani inainte de startul campaniei electorale, un sondaj IRES analizeaza patriotismul la romani. In jur de 90% declara ca sunt mandri ca sunt romani – cei cu studii superioare au o usoara rezerva, ei sunt mandri doar in proportie de 83,5% fata de cei care au mai putina carte, 93,4%.
Sondajul, e o mana cereasca pentru politicienii osteniti de vesnicul razboi intre palatele Victoria si Cotroceni, ca si de luptele interne provocate de asezarea pieselor ( citeste a candidaturilor). Sa nu uitam, ziua nationala se va sarbatori in plina campanie electorala. Sunt sanse mari sa reauzim discursurile patriotarde din anii 90. Cred ca bietii nostri politruci nu isi vor mai gasi aici calul de bataie.
Procentul extraordinar de “mandri” intr-o tara din care 15 procente din populatie, adica aproape 3 milioane de oameni, si-au parasit tara in ultimii 10 ani, e cel putin ciudat. Cel mai probabil, intrebarea la care au raspuns intervievatii era in subsidiar alta, si ea nu avea legatura cu mandria ci cu rusinea, cu jena de a fi roman. Studiul IRES spune de altfel ca 1 din 4 romani “s-a saturat” de tara in care traieste. Numai jumatate dintre ei ar trai in Romania daca ar avea de ales, si 27% spun ca nu au avut norocul sa se nasca in tara care trebuie. Stranie evidenta pentru o natiune de oameni mindri.
In iunie anul acesta, directoratul pentru domeniul social al Comisiei Europene a publicat un alt studiu. Arata si mai sceptic, mai putin festivist. Raportul care priveste intreaga Europa de Sud-Est poate da fiori oricui are curiozitatea sa-l citeasca (http://ec.europa.eu/social/BlobServlet?docId=8804&langId=en ). Cifrele care prezinta migratia, argumentele privind cauzele si mai ales consecintele migratiei romanesti ar trebui sa puna pe ganduri pe orice. Migratia spre Spania s-a triplat intre 2006 si 2007, de la 200.000 la 600.000 de oameni. Fap