* apicultorii brăileni atrag atenţia că anul acesta s-a făcut foarte puţină miere de salcâm, din cauza condiţiilor atmosferice nefavorabile * acest sortiment este foarte căutat, deoarece poate fi consumat şi de diabetici * profitând de situaţie, comercianţii vând miere sintetică de import, pe post de miere de salcâm * apicultorii brăileni spun că dacă salcâmul nu a mers foarte bine, în schimb culesul la tei şi floarea-soarelui a dat producţii de miere polifloră satisfăcătoare, astfel că, trăgând linie, nu se poate spune că sezonul a fost unul foarte prost
Odată cu răcirea vremii, albinele îşi încetează zborul după polen, iar apicultorii încep să pregătească stupii pentru iernat. Cât priveşte recolta de miere din actualul sezon, apicultorii brăileni spun că a fost potrivită, nici prea bună, dar nici foarte rea. "Ce s-a pierdut la culesul de rapiţă şi salcâm s-a recuperat într-o oarecare măsură la culturile de tei, floarea-soarelui şi floră spontantă. Dacă tragem linie, observăm că producţia este cam aceeaşi cu cea de anul trecut", ne-a declarat Florian Vizireanu, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine Brăila.
Fiind unul dintre cei mai experimentaţi apicultori brăileni, Vizireanu ne-a explicat că sezonul a început prost astă-primăvară, deoarece prima cultură din care albinele extrag nectar, cea de rapiţă, a fost puternic afectată de iarna geroasă. Fără nectarul de rapiţă, albinele nu s-au putut reface suficient după iarna prelungită. Din acest motiv, atunci când au înflorit salcâmii, randamentul insectelor a fost destul de redus. În plus, florile de salcâm au fost afectate de vremea capricioasă şi s-au uscat mai repede decât ar fi fost normal. Ca urmare, producţia de miere de salcâm a fost mult sub aşteptări, ridicându-se la doar 1-2 kilograme per familie de albine, după cum ne-a explicat Florian Vizireanu. Acesta spune că, la ora ac