Dotările performante, profesorii de top şi sentimentul că copiii lor sunt unici îi fac pe mulţi părinţi să dea sistemul de stat pentru cel privat. Taxele nu sunt pentru buzunarul oricui
Şcolile private din România au ajuns un business anual de jumătate de miliard de euro. Încântaţi de curricula evoluată şi condiţii ca în Occident, tot mai mulţi părinţi închid ochii la preţurile piperate şi-şi dau copiii pe mâna dascălilor străini.
"Avem peste 800 de elevi înscrişi, dintre care 30% români", se mândreşte Lynn Wells, director de admitere şi dezvoltare al Şcolii Americane Internaţionale din Bucureşti, "populată" de copiii diplomaţilor sau ai oamenilor de afaceri veniţi din toate colţurile lumii. Potrivit acestuia, lista de așteptare a instituției cuprinde zeci de familii dar micuții ajung în cele din urmă la “concurență”. ”Nu spun că ne convine să-i trimitem la British School, dar nici nu-i putem păstra pe toți”, glumește Lynn.
Educație prin diversitate
Cei care devin însă elevii şcolii trec prin câteva probe de foc. Pe lângă situaţia notelor din ultimii ani şi testarea în engleză, obligatorie de la clasa a V-a în sus, copiii sunt evaluaţi pe baza activităţilor extraşcolare, precum munca în folosul comunităţii.
Nici profesorii de aici nu se încadrează în tipare. "Anul acesta am avut circa 200 de aplicanţi. Îi atrage reputația școlii, iar când se decid să vină, știu totul despre România, cu bune și cu rele", explică Lynn. Cu o experiență de predare în trei-patru țări, mulți văd în România o țară europeană exotică, demnă de vizitat. Îi ajută să se decidă şi beneficiile contractuale: casă, maşină, asigurare medicală plus un salariu de minimum 22.000 de euro anual. Dascălii urmează programa Bacalaureatului Internaţional, special gândită pentru familiile care călătoresc în interes de serviciu şi aplicată în 144 de şcoli din lume. "Dacă un elev pleac