Deşi nu impresionează prin forţa vântului, diametrul colosal, de 1.600 de kilometri, poate face din Sandy cea mai mare superfurtună care loveşte teritoriul american, iar impactul economic şi social va fi cu siguranţă pe măsură.
Autorităţile se aşteaptă ca uraganul, cu potenţialul de a intra în topul 10 al celor mai distrugătoare din istoria SUA, să întrerupă furnizarea de energie electrică pentru până la 10 milioane de persoane, să avarieze clădiri şi să perturbe activitatea retailerilor. Primarul New Yorkului a ordonat deja evacuarea a peste 370.000 de persoane, iar activitatea burselor de pe Wall Street a fost suspendată pentru prima dată în ultimii 27 de ani din cauza unui fenomen meteo. Aproximativ 50 de milioane de persoane stau în calea furtunii-monstru.
Impactul economic al uraganului Sandy va putea fi calculat cu exactitate abia după trecerea acestuia, însă specialiştii spun că furtuna are potenţialul de a fi mai puternică decât uraganul Irene, care a avut anul trecut un impact estimat la 10-15 miliarde dolari şi a intrat în top 10 al celor mai distrugătoare furtuni, scrie CNBC.
"Doar prin mărime, în condiţiile în care afectează zone populate masiv, uraganul va intra în istorie", a spus Jeff Masters, specialist în uragane.
Uraganul va încetini după ce va atinge uscatul, în noaptea de luni spre marţi, în SUA, şi va afecta mai puternic marile oraşe din nord-estul ţării, între care New York, Boston, Philadelphia şi Washington DC, dar şi regiuni mai îndepărtate de coastă, a declarat Evan Gold, vicepreşedinte la Planalytics, companie care asigură servicii de evaluare a impactului schimbărilor de vreme asupra comportamentului consumatorilor.
De asemenea, uraganul ar putea cauza pagube şi în Canada, în oraşele Toronto şi Ottawa. Potrivit estimărilor, furtuna va influenţa o treime din populaţia Statelor Unite.
În regiunile c