Uraganul Sandy a provocat nenumarate drame: 13 morti, potrivit informatiilor survenite pana in prezent, case distruse, drumuri inchise, companii si institutii paralizate. Ce inseamna insa dezastrul in cifre?
Chiar daca este foarte dificil sa calculam impactul economic pe care il are uraganul, specialistii estimeaza ca vorbim de aproape 20 miliarde de dolari, suma care va creste avand in vedere ca uraganul este inca in plina forta.
Comparativ, pagubele provocate de uraganul Irene in 2011 au fost evaluate la 10 miliarde de dolari. Cel mai costisitor eveniment din istoria catastrofelor naturale a fost uraganul Katrina, care a devastat New Orleans in 2005 si a provocat pagube asigurate cuprinse intre 40 si 66 miliarde de dolari.
Cele mai mari pierderi financiare vor fi suferite de companiile de asigurari. “Pagubele provocate asiguratorilor sunt evaluate la 5-10 miliarde de dolari”, arata compania americana Eqecat, specializata in analiza si modelarea impactului catastrofelor naturale, potrivit Agerpres.
Cum invarte Sandy banii
Efectele economice ale uraganului Sandy vor fi mai devastatoare decat cele provocate de Irene, in special pentru amploarea pe care a luat-o acesta va duce la distrugerea mai multor bunuri. Apoi s-au pierdut deja 2 zile de activitate comerciala, activitate care ar putea sa fie suspendata intreaga saptamana, ceea ce ar duce la pierderi de peste 25% din economie, care sa se ridice pana la 35-45 de miliarde de dolari.
Insa, reconstructia dupa ce Sandy se va incheia, va avea efecte pozitive in ceea ce priveste somajul. Avand in vedere ca resursele din industria constructiilor nu sunt folosite la capacitate masima, partea de reconstructie ar putea pompa in acest domeniu intre 15 si 20 de milioane de dolari, stocul de capital utilizat aici ar putea impulsiona economia, scrie csmoni