"Uniunea Europeana trebuie sa arate Republicii Moldova luminita de la capatul tunelului, sa dea o speranta ca la finalul acestui drum nu exista un zid de netrecut", spune, intr-un interviu la RFI, comisarul european pentru Extindere, Stefan Fule. El declara pe de alta parte ca "stabilirea unei legaturi intre MCV si aderarea Romaniei la Spatiul Schengen e gresita, indiferent cine o face".
Reporter: Anumite state europene, precum Germania, incearca sa reintroduca vizele pentru statele din Balcanii de Vest, care obtinusera din partea Uniunii o liberalizare a vizelor. Cum putem avea o politica de extindere si de vecinatate coerenta, daca unele state decid sa renunte la decizii deja luate?
Stefan Fule: Sunt sase state care au formulat aceasta cerere. Pe de o parte, le inteleg meritele si temerile, din pricina ca exista un numar in crestere de solicitari de azil nefondate. Acestia folosesc in mod gresit regimul de vize liberalizat intre statele din Zona Schengen si cele din Balcanii de Vest. Sunt convins ca statele din Balcani vor lua aceasta problema in serios si consider ca este inca timp sa fie luate masurile care sa impiedice cresterea numarului de solicitari de azil nemotivate. Consider de asemenea ca aceste sase tari trebuie sa se gandeasca de doua ori inainte sa mearga pana la capat cu cererea de suspendare a vizelor. Inteleg ca avem o problema care trebuie rezolvata cu toata seriozitatea, pentru ca reprezinta o parte a politicii europene din aceasta regiune. In acelasi timp, aveti dreptate: renuntand la liberalizarea vizelor, ar fi un mare pas inapoi pentru cetatenii din Balcanii de Vest, dar si pentru politica de extindere si de vecinatate a Uniunii Europene.
Rep.: Ati spus ca nu exista niciun zid la capatul Parteneriatului Uniunii Europene cu Moldova. Cand va fi facut concret urmatorul pas in ceea ce priveste apropierea Republicii