Preşedinţia Uniunii Europene (UE), deţinută în prezent de Cipru, a propus reducerea bugetului comunitar pentru perioada 2014-2020 cu 50 miliarde euro, faţă de propunerea iniţială a Comisiei Europene (CE), de 1,033 miliarde euro.
Într-un document oficial transmis, luni, reprezentanţilor statelor membre, oficialii ciprioţi arată că este inevitabilă o ajustare în scădere, pentru a se ajunge la un consens, şi că valoarea propusă reprezintă numai un punct de pornire pentru viitoarele negocieri, putând fi chiar mai mare, cu condiţia prioritizării politicilor şi programelor comunitare. Aceasta ar urma să se facă pe baza contribuţiei pe care politicile o au la atingerea obiectivelor generale ale UE şi, în particular, la cele privind creşterea economică şi crearea de locuri de muncă, a dimensiunii relative a capitolelor, eficienţei costurilor diferitelor elemente din cadrul capitolelor, politicilor şi instrumentelor, şi a valorii adăugate la nivel european pentru fiecare dintre acestea, potrivit documentului.
* 23 miliarde euro în minus pentru coeziune
Potrivit planului de negociere prezentat de Cipru, 23 miliarde euro ar trebui reduse din resursele destinate celor mai sărace regiuni europene, alocate prin fondurile de coeziune, iar cheltuielile pentru dezvoltare rurală ar trebui ajustate în scădere cu şapte miliarde euro.
Fondurile pentru pre-aderare şi dezvoltare globală ar trebui să se diminueze cu cinci miliarde euro, la fel ca şi cele destinate instituţiilor europene, dar pentru acestea documentul nu propune cifre exacte. Cheltuielile cu politica externă a UE, în mare parte destinate finanţării Serviciului European de Acţiune Externă (SEAE), ar urma să rămână neschimbate.
Rămâne neclar, însă, modul în care acest plan de negociere propus de preşedinţia cipriotă va determina un consens. În timp ce "Prietenii Coeziunii" - grup format din 16 s