Siria şi Iranul figurează astăzi pe ordinea de zi a mai multor întîlniri la nivel înalt în Franţa. Se află la Paris ministrul de externe rus şi ministrul rus al apărării, precum şi premierul israelian. Putem vorbi deci de o anumită febrilitate diplomatică în Franţa în timp ce diplomaţia mondială este în pană cînd vine vorba de Siria şi de Iran.
Ministrul rus de extern Serghei Lavrov precum şi cel însărcinat cu apărarea, Anatoli Serdiukov, se află în Franţa în contextul aşa numitului Consiliul anual de cooperare franco-rus pe teme de securitate, structură creată acum doi ani. Cei doi au discuţii cu omologii lor francezi, Laurent Fabius şi Jean-Yves Le Drian, dar sunt primiţi şi la palatul Elysée de preşedintele François Hollande. Franţa încearcă să obţină de la ruşi o nuanţare a poziţiei Moscovei în privinţa Siriei, ceea ce nu pare lucru uşor.
S-a ajuns chiar la o situaţie paradoxală : Rusia şi China, pe de o parte, Franţa, Statele Unite şi Marea Britanie pe de altă parte, interpretează diferit un document pe care l-au semnat împreună în privinţa Siriei. Este vorba de un acord parafat pe 30 iunie la Geneva între membrii Consiliului de Securitate ONU prin care se prevede crearea unui organism de guvernare tranzitoriu în Siria.
In document se precizează că atît regimul de la Damasc cît şi rebelii trebuie să fie reprezentaţi în acest organ de tranziţie. Pentru occidentali însă se înţelege de la sine că Bachar al-Assad nu are ce căuta într-un astfel de guvern de tranziţie, în timp ce Rusia şi China consideră că acest aspect trebuie decis de sirienii înşişi.
Poziţia Parisului este, în orice caz, clară, ceea ce li se reamiteşte astăzi demnitarilor ruşi: Bachar al-Assad este iremediabil compromis şi trebuie să plece de la putere. Acest document de la Geneva este din nou dezbătut pentru că pe fondul crizei siriene şi al diviziunilor internaţional