Mai multe locuri din Constanţa şi-au câştigat un renume ce îţi dă fiori. În jurul lor s-au ţesut poveşti cu strigoi. Unii le dau crezare, alţii se închină şi vorbesc şoptit despre ele.
Arhitectul constănţean Radu Ştefan Cornescu a descoperit mai multe astfel de case bântuite ca urmare a pasiunii sale de a fotografia case vechi, construite în perioada interbelică sau chiar mai vechi.
Casa Cucoanei, bântuită de fantome şi de hoţi
În oraşul Constanţa, un astfel de renume şi-a câştigat Vila Cucoanei. Legenda conacului boieresc din Km 5, de pe strada Hatman Arbore, spune că un băiat şi o fată proaspăt căsătoriţi au murit în această casă. După moartea lor, se pare că localnicii i-au văzut în apropiere în locurile unde au trăit.
Acum, casa boierească încearcă să ţină piept vitregiilor vremurilor, dar mai ales ale oamenilor, care fură cărămizi din zidurile casei. Doar cei fără căpătâi au mai trecut pragul ei. Câţiva şi-au găsit adăpost în vila care nu mai are geamuri şi nici pereţi pe alocuri. Acoperişul stă să cadă. Pe sub funinginea de pe pereţi se disting pe alocuri culori vii din fostele zugrăveli. Dacă ai curajul să urci la etaj poţi să citeşti anul începerii construcţiei - 1955 şi nişte litere slave.
Pivniţa care altădată era plină de vinuri şi de bucate alese este acum plină de gunoaie.
Casa, spun vecinii, a fost a unei mare moşiere, căreia i se zicea „cucoana". „Tot terenul ăsta de aici era al ei. Era aici viţă de vie şi livadă de pomi fructiferi", spune Dumitru Bârsan. El a locuit 11 ani în casa despre care se vorbeşte că este bântuită, până să reuşească să-şi strângă bani şi să-şi cumpere un petec de pământ la mică distanţă, unde mai apoi şi-a ridicat o casă. La acea vreme, Vila Cucoanei era naţionalizată şi el plătea chirie. Spune că atât cât a putut a întreţinut conacul. A mai schimbat lemnul pe acolo pe unde era putrezit şi a