Compania vinde şi fabrica din localitatea Salo, ultima din Europa
Restructurarea activităţilor a alungat producţia în Asia şi America de Sud
Nu mai este niciun mister pentru nimeni că fostul lider al pieţei globale de telefoane mobile trece printr-o perioadă nefastă. S-a vorbit despre planurile de viitor ale companiei cu origini finlandeze. Despre noua gamă de telefoane, despre revoluţie, dar singurele demersuri finalizate sunt tot cele legate de restructurări. Probabil unii au anticipat evadarea din Europa a celor de la Nokia încă de la relocarea fabricii din Bochum la Jucu.
Era evident că Nokia alerga după costuri reduse, iar destinaţia finală într-o goană de costuri de producţie mici nu poate fi decât în Asia sau în America de Sud. În cazul finlandezilor, China sau Brazilia.
Închiderea fabricii de la Jucu a fost dovada clară că Nokia şi-a pierdut orice speranţă în a avea capacităţi de producţie puţin costisitoare. Dacă într-o ţară în care salariul minim pe economie este de nici 120 de euro, atunci ai puţine şanse să găseşti alte variante mai bune.
Problema actuală, cea din Finlanda, nu este nouă, fabrica a fost deja închisă, dar ce-i mai grav este că nu mai sunt speranţe ca producţia să mai fie reluată în ultima fabrică a companiei pe Bătrânul Continent.
Şi această decizie ne spune multe. Cel mai important, putem deduce faptul că nici măcar în Finlanda Nokia nu poate găsi o soluţie de susţinere a producţiei. Mă îndoiesc că autorităţile finlandeze nu ar fi ajutat compania dacă ar fi putut.
În condiţiile în care nu mai găseşti niciun sprijin, nici la tine acasă, te duci unde poţi produce cel mai ieftin. Asia şi America de Sud sunt pieţe care oferă o forţă de muncă ieftină. Asia în mod special, pentru că majoritatea producătorilor de componente îşi au capacităţile de producţie aici. Lucrând în fieful producătorilor de com