Tinerii cu bacalaureat se îngrămădesc an de an să intre la specializări de genul medicină, drept, administrația afacerilor, limbi străine și turism. Salariul pentru un începător în aceste domenii este însă sub 1.000 de lei.
La Facultatea de Geografie din cadrul Universității București, cei mai mulți s-au îngrămădit la specializările “Hidrologie şi Meteorologie” (13 candidaţi pe loc) și Geografia turismului (12 candidaţi pe loc).
Andra Valixar lucrează de doi ani la o agenție de profil din Capitală. “În primul an nu am avut carte de muncă. Luam procent din contractele pe care le încheiam. În primele luni mă uram că am dat la turism. Nu câștigam decât maximum 200 de lei din comisioane. Mă întrețineau părinții. Apoi am mai căpătat experiență și am ajuns să câștig și 1.500 de lei. Nu e mult pentru Capitală, dar e pas înainate. Acum am contract și sper să meargă cât mai bine”, ne povestește aceasta.
Conform ofertelor agențiilor de recrutare și ale firmelor din domeniul turismului, salariul pentru un începător este între 700 și 1.200 de lei în domeniul turismului.
Economiștii o duc mai bine
La Facultatea de Administraţie şi Afaceri a aceluiași centru universitar cele mai căutate specializare a fost “Administrarea afacerilor” cu 12,5 candidaţi pe loc.
“Acest sector este cel mai bănos pentru tinerii care vor să se angajeze. Aici se plătesc salarii de la 1.000 de lei în sus în București și între 800 și 1.000 de lei în țară. În plus, cei care au studii sau cunoștințe de contabilitate se mai pot lipi de o firmă două să țină contabilitatea. Așa mai adună 50-100 de lei pe lună”, ne spune Cosmin Matei, specialist resurse umane
Specializările din domeniul sănătății, sub 1.000 de lei
În această vară la Facultatea de Medicină, pe 430 de locuri finanțate de la buget, au fost validați 1.909 de candi