Chiar daca se estimeaza ca traficul claud global va avea o rata de crestere de 44% pana in 2016, tranzitia de la modelele traditionale de licentiere software la cloud aduce si cateva provocari. Ce spun specialistii despre aceste provocari si care considera ei ca sunt avantajele virtualizarii platformelor si urcarea de sisteme software pe cloud.
Traficul global din centrele de date va atinge un volum total de 6,6 zettabytes pe an in 2016, in timp traficul cloud global va creste de sase ori, potrivit studiului Studiul Cisco Global Cloud Index
Este vorba de componenta cu cea mai rapida crestere, cu o rata anuala compusa de ce va ajunge la 44%, de la 683 exabytes de trafic anual in 2011 la 4,3 zettabytes pana in 2016.
Acelasi studiu mai arata ca 6,6 zettabytes reprezinta echivalentul a 92 trilioane ore de transmisie de muzica, adica echivalentul a aproximativ 1,5 ani de transmisie continua de muzica pentru populatia lumii in 2016. Sau in alti termeni de comparatie 6,6 zettabytes reprezinta 16 trilioane ore de conferinte business pe web, echivalentul a aproximativ 12 ore de conferinte web zilnice pentru forta de munca a globului in 2016.
Majoritatea traficului centrelor de date nu este efectuat de utilizatorii finali, ci de centre de date si volume de lucru in cloud-computing folosite in activitatile care sunt practic invizibile persoanelor fizice.
In perioada 2011-2016, Cisco estimeaza ca aproximativ 76% din traficul centrelor de date va ramane la nivel de centre de date si va fi generat in mare parte de stocarea, producerea si dezvoltarea datelor.
Alte sapte procente de trafic in centre de date va fi generat intre centrele de date, determinat in principal de replicarea datelor si actualizari de software/sistem. Restul de 17% din traficul centrelor de date va fi produs de utilizatorii care acceseaz