Deţinerea unui gadget care permite accesul permanent la mediul online prelungeşte programul zilnic de lucru cu două ore, arată un studiu britanic. Concomitent, 80% din tineri declară că se simt „pierduţi“ fără internet.
Decizia de a cumpăra un telefon inteligent se poate dovedi una deloc inteligentă, susţin cercetătorii britanici. Un studiu realizat la comanda companiei de tehnologie Pixmania arată că deţinătorii de smartphone-uri şi tablete muncesc, în medie, cu 460 de ore mai mult în fiecare an, scrie „The Daily Mail“. Accesul permanent la internet şi în special la căsuţa de e-mail prelungeşte programul zilnic de lucru cu două ore, mai spun cercetătorii.
În plus, nouă din zece angajaţi în corporaţii şi companii multinaţionale nu-şi închid niciodată telefonul, astfel că o bună parte a e-mailurilor şi telefoanelor de serviciu sunt date de acasă, după program, mai exact în intervalele orare 6 – 7 dimineaţa şi 11 – 12 noaptea. De altfel, majoritatea companiilor chiar pretind de la salariaţii lor să fie disponibili non-stop, concluzionează studiul.
Medicul virtual şi bucătarul online
În acelaşi timp, o altă cercetare, de data aceasta realizată de Muzeul de Ştiinţă din Marea Britanie, a arătat că tinerii sunt din ce în ce mai dependenţi de internet, patru din cinci declarând că se simt „pierduţi“ în lipsa lui, scrie telegraph.co.uk. Studiul, în cadrul căruia au fost intervievaţi 1.000 de persoane cu vârste sub 25 de ani, a demonstrat că generaţia care a crescut cu internetul la îndemână a devenit dependentă de el într-o proporţie îngrijorătoare. Astfel, tinerii sub 25 de ani apelează la internet pentru orice gen de date, de la reţete culinare până la autodiagnosticarea bolilor, ignorând sursele alternative de informaţie.
De asemenea, unul din trei tineri ar alege internetul în dauna televizorului, iar 60% consideră că web-ul este