Schimbările climatice ar putea transforma bananele în una din principalele surse de hrană pentru milioane de persoane, relevă un studiu citat de BBC News.
Experţii Grupului Consultativ privind Cercetarea din Agricultură (CGIAR) afirmă că bananele ar putea înlocui cartofii ca sursă de hrană în unele ţări în curs de dezvoltare. În plus, maniocul şi fasolea pestriţă ar putea deveni surse alimentare mult mai importante în contextul creşterii temperaturii. Oamenii vor fi nevoiţi să se adapteze la feluri de mâncare noi şi variate din moment ce recoltele tradiţionale sunt puse în pericol, atrag atenţia autorii studiului.
Răspunzând unei solicitări din partea Comisiei ONU privind securitatea alimentară la nivel mondial, un grup de experţi în domeniu a analizat posibilele efecte ale schimbărilor climatice asupra a 22 din cele mai importante produse agricole din lume. Experţii anticipează că recoltele principalelor trei tipuri de cereale în funcţie de caloriile pe care le oferă – porumbul, orezul şi grâul – se vor diminua în numeroase ţări în curs de dezvoltare.
Cartoful, care creşte cel mai bine în zone cu temperaturi mai răcoroase, ar putea avea de asemenea de suferit în contextul creşterii temperaturii şi al amplificării instabilităţii vremii. Autorii studiului susţin că aceste provocări ‘ar putea aduce o deschidere spre cultivarea unor varietăţi de banane’ la altitudini mai ridicate, chiar şi în acele locuri unde în prezent se cultivă cartofi. Dr. Philip Thornton, unul din autorii cercetării, a declarat pentru BBC News că, deşi au de asemenea factori de constrângere, bananele ar putea fi totuşi un bun substitut pentru cartofi în anumite locuri. ‘Nu este neapărat un glonţ de argint, dar ar putea exista locuri unde, în contextul creşterii temperaturilor, bananele ar putea fi o opţiune spre care micii proprietari s-ar putea îndrepta’, a afirmat el.
S