Compania Naţională a Huilei (CNH), cel mai mare datornic la stat, va intra în lichidare până la finele lunii ianuarie a anului viitor, au declarat, pentru Energyonline.ro, surse din Ministerul Economiei, a relatat, ieri, Money.ro.
Termenul agreat cu FMI pentru intrarea în insolvență a CNH era septembrie 2012, dar, în afară de o Ordonanță de Urgență votată de Guvern în aprilie, nu s-a mai făcut nimic concret în acest sens până acum. Aceasta în condițiile în care Guvernul s-a angajat în fața FMI ca anul viitor să scoată la privatizare cele două noi complexuri energetice, Oltenia și Hunedoara. Potrivit ultimelor negocieri, pachetele majoritare de acțiuni la cele două companii ar urma să fie vândute unor investitori strategici, mai relatează jurnaliștii de la Money.ro.
„Prioritar”
Nu a existat nicio schimbare de plan în privința vânzării pachetului majoritar al CE Oltenia și CE Hunedoara, fapt menționat pe site-ul FMI. Mai exact, potrivit scrisorii de intenție menținută pe site-ul FMI, bancherii internaționali comunică: „(…) punem cea mai mare prioritate pe vânzarea Complexului Energetic Oltenia, la începutul anului 2013”, menționând la privatizările majoritare intrând și Elcen București.
Experiență în privatizări
Autoritățile de la București au avut, în mai multe rânduri, puncte de vedere diferite de cele menționate în clar în documentele convenite cu FMI, declarând presei că există două variante de privatizare a CEO. Asta se întâmpla în august, în cadrul unei vizite la Târgu Jiu a premierului Victor Ponta și a secretarului de stat al MECMA, Gelu Diaconu. Cel din urmă nu a dat un răspuns concret privind privatizarea companiei, vehiculând două variante pentru CEO. Una se referă la listarea la bursă a unui pachet de acțiuni de 15 %, și cealaltă, de privatizare majoritară, despre care autoritățile de la București au spus că nu va fi pusă