Începând cu luna mai a acestui an, două echipe de tineri şi-au reunit eforturile pentru demararea unui proiect care urmăreşte să salveze patrimoniul de cântece vechi al aromânilor fârşeroţi din Dobrogea. Activitatea întreprinsă de ei poartă numele de „Cântece cu e".
Pornind încă din anul 2010 pe urmele cântecelor vechi aromâneşti din spaţiul dobrogean, membrii Proiectului Avdhela, Biblioteca Culturii Aromâne (susţinut de Editura Predania şi Asociaţia „Aşezămintele Sfântului Mare Mucenic Mina") şi ai Asociaţiei Vira au descoperit în localităţile Cogealac şi Mihail Kogălniceanu din judeţul Constanţa, două grupuri de interpreţi aromâni care conservă un tip tradiţional arhaic de cântare - cântecul polifonic; acesta regăsindu-se doar izolat în câteva spaţii ale Europei.
Purtându-şi cântecele nealterate din zonele din Grecia şi Bulgaria de unde au fost strămutaţi, în primele decenii ale secolului XX, în România, bătrânii sunt ultimii care practică acest tip de cântec. Demersul proiectului iniţiat de Asociaţia Vira şi Proiect Avdhela are la bază intenţia de a salva aceste forme de cântec străvechi prin păstrarea pe suport audio şi video (CD şi DVD) şi de a le prezenta într-o formă accesibilă publicului larg, în special tinerilor. Înregistrarea materialului s-a realizat în cele două localităţi, precum şi la un important concert al grupului din Cogealac la Paris.
Proiectul îmbină activităţi de producţie multimedia cu activităţi educaţionale: prin atelierele de cultură aromână pentru elevi derulate în localităţi din Dobrogea s-a dorit informarea publicului tânăr cu privire la formele străvechi de cântec aromânesc aflate în prag de dispariţie sau uitare.
Atât web-documentarul care va ieşi în cadrul acestui proiect şi care va ilustra situaţia actuală a tradiţiilor de cântec aromâneşti, călătoriile şi poveştile de viaţă ale interpreţilor acestei muzici, câ