Pentru a doua oară în ultimii doi ani, studiul KPMG constată că media globală a cotelor maxime de impozit pe venitul personal sunt în creștere cu 0,3%. Avantajate încă de cota unică, veniturile românilor sunt dezechilibrate însă de cota mare a contribuților la asigurările sociale. Ea devine mult mai împovărătoare în cazul angajaților cu venituri mici.
Cotele de impozit pe venit, care au avut o poziție staționară în 2011, revin în prezent la același trend ascendent din 2010, înregistrându-se o creștere de 0,3% în media globală a cotelor maxime de impozit pe venit. Studiul Individual Income Tax and Social Security Rate Survey, realizat anual de departamentul International Executive Services (IES) din cadrul KPMG, evidențiază că este doar a treia oară când se observă o creștere a cotelor de impozit pe venit în ultimii 10 ani de când se efectuează studiul KPMG.
„În mare parte, aceasta creștere a cotelor de impozit pe venitul personal este o consecință a lipsei măsurilor de redresare economică și a îngrijorărilor tot mai mari cu privire la creșterea nivelului datoriilor publice”, se arată în studiu. ”Multe state au considerat necesar să crească cotele maxime de impozit pe venit, adoptând una din următoarele două abordări: fie aplicarea unor noi cote de impozit pentru veniturile foarte mari, fie introducerea unor impozite temporare pentru situații urgente de deficit bugetar”. Cele mai relevante exemple în acest sens, evidențiate în studiu, pot fi observate în recentele reforme introduse în Franța și Spania.
Reformele aplicate în Franța s-au concretizat prin introducerea a două noi cote de impozit pe venit pentru persoanele cu venituri foarte mari, ceea ce a condus la creșterea cotelor maxime de la 41% la 45%. Aceste creșteri sunt în general considerate ca o „contribuție excepțională” care afectează persoanele cu venituri anuale ce depășesc 250.000 de