Nu trebuie să ne temem de nimic, decât de a uita. Prinşi într-un vârtej al problemelor omitem multe lucruri frumoase care se întâmplă în jurul nostru, sau trecem cu vederea persoanele care ne-ar putea schimba viaţa.
Pentru că dorim să readucem în lumina prezentului legendele uitate ale României, v-am prezentat poveştile extraordinare ale unor români de excepţie. Ieri ne-a fermecat românca Ştefania Mărăcineanu, femeia care şi-a dedicat toată viaţa fizicii şi chimiei.
Astăzi îl aducem în faţă pe inginerul Gheorghe Botezatu - el este omul care a calculat posibilele traiectorii Pământ-Lună, fiind folosite la pregătirea programelor Apollo, şi a inventat unul dintre primele elicoptere din lume.
Gheorghe Botezatu s-a născut la Iaşi în 1883, într-o familie de intelectuali. După absolvirea Liceului Internat din oraşul natal a plecat să studieze în Rusia, la Petrograd. Acolo a urmat în paralel Facultatea de Matematică şi Ştiinţele Tehnice, obţinând atât titlul de licenţiat în matematică, precum şi cel de inginer mecanic.
Pentru a înţelege opera lui ştiinţifică, trebuie să apelăm la momentul de referinţă pentru omenire şi în special pentru aviaţie, Montesson, 18 martie 1906, când Traian Vuia a reuşit să ridice aparatul construit de el, mai greu decât aerul, cu mijloacele proprii de bord pe care le-a inventat, şi să zboare.
După terminarea studiilor universitare, tânărul inginer se înscrie la doctorat la Universitatea Sorbona, sub numele de Georges de Bothezat, cu care se va face cunoscut în lumea specialiştilor în construcţii de aeronave de pe întregul glob. Ca îndrumător pentru doctorat l-a avut pe renumitul profesor Paul Painleve (1863-1933), cunoscut om de ştiinţă, prin studiile sale în domeniul mecanicii clasice şi al teoriei relativităţii. Georges de Bothezat a abordat un subiect pentru teza de doctorat