Ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, a declarat, miercuri, la seminarul "Smart Defence and Defence Investement", că ministerul pe care îl conduce doreşte stoparea trendului de reducere a alocărilor bugetare şi vizează o creştere anuală a bugetului cu 0,3% din PIB.
El a paricipat, miercuri, alături de ministrul de Externe, Titus Corlăţean, şi Patrick Auroy, adjunctul secretarului general al NATO, la acest seminar, organizat de Universitatea Naţională de Apărare "Carol I", Academia Oamenilor de Ştiinţă din România şi Centrul de Analiză şi Studii de Securitate.
Dobriţoiu a subliniat că acest concept, Smart Defence, nu se referă în principal la economisirea de bani, ci la crearea de valoare adăugată prin reducerea costurilor şi dezvoltarea unor capabilităţi.
"După cum cunoaşteţi, bugetul apărării naţionale se înscrie în aceeaşi tendinţă negativă, a reducerilor bugetare cu impact major asupra programelor de achiziţii. Dorim să stopăm acest trend şi ne-am propus un obiectiv de creştere a anuală cu 0,3 procente din PIB", a arătat ministrul.
Demnitarul a arătat că din ce în ce mai multe ţări membre NATO nu îşi mai pot permite responsabilităţi financiare ridicate la nivel aliat, cu impact direct asupra capacităţii de menţinere şi dezvoltare a capacităţilor militare.
"Din păcate, este de domeniul evidenţei că aceste probleme nu pot fi soluţionate pe termen scurt, o abordare optimistă de remediere a actualelor deficite poate viza cel mult un orizont de timp mediu", a atenţionat acesta.
În opinia sa, este necesar să fie maximizate rezultatele la nivelul capabilităţilor cu resurse limitate.
Dobriţoiu a menţionat că Summit-ul de la Chicago a formalizat această provocare şi a deschis "Era Smart Defence", a apărării inteligente, care constituie o iniţiativă ambiţioasă, cu o finanţare deschisă şi care vizează un orizont de