Preşedintele CSM, Alina Ghica, a sesizat miercuri CCR în vederea soluţionării conflictului juridic de natură constituţională constatat în legătură cu refuzul Senatului României de a pune în executare hotărârea instanţei supreme în cazul lui Mircea Diaconu, a informat CSM.
Potrivit CSM, refuzul Senatului României de a pune în executare hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prin care s-a confirmat, irevocabil, starea de incompatibilitate a senatorului PNL Mircea Diaconu constituie un conflict juridic de natură constituţională.
Într-o adresă trimisă miercuri, ANI cere CSM să sesizeze CCR în legătură cu decizia Senatului de păstrare în funcţie a lui Mircea Diaconu, arătând că aceasta "afectează în mod grav principiul constituţional al separaţiei puterilor în stat", iar Parlamentul "împiedică înfăptuirea justiţiei", scrie NewsIn.
"În concret, Agenţia Naţională de Integritate a solicitat în mod repetat Parlamentului României să dispună cu celeritate aplicarea prevederilor legale, ca urmare a Deciziei definitive şi irevocabile nr.3104/21.06.2012 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Prin Decizia nr.3104/21.06.2012 definitivă şi irevocabilă a ÎCCJ privind pe senatorul Mircea Diaconu a fost menţinut ca temeinic şi legal Raportul de evaluare nr. 5034/G/II/2011 întocmit de ANI prin care s-a constatat starea de incompatibilitate în care s-a aflat. Parlamentul României reprezentând puterea legislativă avea obligaţia să pună în executare de îndată şi întocmai Decizia nr.3104/21.06.2012 definitivă şi irevocabilă a ÎCCJ privind pe senatorul Mircea Diaconu. Votul negativ exprimat de Parlamentul României, ca reprezentant al puterii legislative de a pune în executare Decizia nr.3104/21.06.2012 afectează, în mod grav statul de drept şi principiul constituţional al separaţiei puterilor în stat. De asemenea, Parlamentul României, prin obstrucţionarea executări