Piata de asigurari de raspundere civila pentru manageri (D&O - directors & officers liability), care acopera eventualele prejudicii pe care cei aflati la conducerea unei companii ar trebui sa le plateasca din fonduri proprii, prinde din ce in ce mai bine radacini in Romania. Vezi ce incurajeaza aceasta crestere si care sunt principalele avantaje.
Polita de asigurare D&O are rolul de a proteja directorii executivi si administratorii companiei in cazul in care acestia primesc cereri de despagubire din partea tertilor ca urmare a unor erori produse in acitivitatea manageriala si include cazurile in care actionarii companiei se intorc impotriva propriilor directori pentru eventuale erori si omisiuni.
Din punct de vedere legal, obligatia de incheiere a politelor de raspundere manageriala a fost introdusa in anul 2006 prin Legea Societatilor Comerciale, iar initial obligatia incheierii politei revenea exclusiv managerilor. Incepand din iunie 2007 s-a dat si companiilor posibilitatea de a incheia asigurari de raspundere pentru managerii lor.
“Obligatia de a incheia polita de raspundere civila manageriala revine administratorilor, respectiv membrilor directoratului sau consiliului de supraveghere al societatilor comerciale pe actiuni”, a explicat Catalin Micu (foto), managing associate la casa de avocatura Zamfirescu Racoti Predoiu.
El a adaugat ca nu exista o astfel de obligatie si pentru managerii societatilor comerciale cu raspundere limitata, insa nimic nu impiedica societatea sau managerul sa se asigure in acest sens. Cu toate acestea, specialistii in asigurari contactati de Wall-Street.ro, spun ca piata este intr-un stadiu mediu al dezvoltarii, iar majoritatea companiilor care au optat pentru polite D&O pana in prezent au dorit sume asigurate destul de mici.
In cazul companiilor multinationale de multe ori acest tip de asigurare face parte