Oraşul Ungheni va avea mai multe pârghii de dezvoltare dacă va deveni municipiu. Acesta va obţine mai multă autonomie să distribuie propriul buget. O declaraţie în acest sens a fost făcută de către Andrian Cheptonar.
Andrian Cheptonar s-a referit în particular la sistemul de salarizare existent, menţionând că administraţia nu poate angaja mai mulţi funcţionari chiar dacă resursele proprii îi permit. „Sunt reguli birocratizate. De exemplu, femeia care a fost iniţiatoarea Centrului de zi din localitate a ales să fie psihologul instituţiei, nu directorul ei, deoarece persoana de la conducere are un salariu mult mai mic", a spus consilierul, potrivit Info-Prim Neo.
În opinia sa, nu este corectă astfel de abordare, mai ales că oraşul Ungheni îşi permite să plătească mai bine personalul din propriile acumulări. „Eu înţeleg că trebuie susţinute şi raioanele care nu acumulează surse financiare, dar nu e corect ca unii să nu fie lăsaţi să se dezvolte pentru a întreţine pe alţii", a spus Andrian Cheptonar, care speră că situaţia se va schimba după ce oraşul va obţine mai multă autonomie.
Un concept de iniţiativă pentru ca oraşul Ungheni să devină municipiu este propus pentru discuţii publice. Conceptul a fost elaborat de către un grup de lucru format din consilieri locali şi raionali din Ungheni. Primarul oraşului Ungheni, Alexandru Ambros, unul dintre autori, a spus că proiectul este în fază de discuţii, o primă variantă de concept a fost înaintată Cancelariei de Stat.
„Atunci când o localitate urbană se dezvoltă, în jurul ei există nişte localităţi rurale care trebuie să beneficieze de anumite servicii. Dezvoltarea centrelor urbane este un lucru foarte important, pentru că nivelul de trai este direct proporţional cu nivelul de dezvoltare a unei localităţi. Vor avea de câştigat şi localităţile care vor intra în componenţa municipiului", a declarat prima