Parlamentul European (PE) şi Comisia Europeana (CE) critica propunerea de buget a Preşedinţiei Cipriote a UE care prevede 50 de miliarde în minus faţă de cele 1.033 de miliarde de euro iniţial sugerate de CE.
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Cipru încearcă astfel un compromis între ideea generoasă de buget avansată de instituţiile UE ( fiindcă la baza deja PE cerea un buget viitor robust) şi dorinţa Marii Britanii şi a altor mari ţări UE de a cheltui mai puţin. Ele cer o reducere cu 100 de miliarde de euro.
Politicile UE afectate
Negocierile la nivel înalt privind bugetul 2014-2020 încep în 22 noiembrie la Bruxelles. Este limpede acum ca in acele negocieri prevazute sa dureze mai multe zile si nopti, undeva vor fi taieri de fonduri pe care presedintia cirpiota le vede drept "inevitabile".
Se vorbeste, in principal si teorretic pentru moment, despre Politica Agrocila Comuna (PAC) si despre Politica de Coeziune ca cele doua mari arii de cheltuiala unde cifrele ar trebui reduse. Pentru moment, nicio cifra nu a fost pusa pe masa.
Ideea fondurilor reduse apartine a sapte state membre(Marea Britanie, Franta, Germania, Olanda, Suedia si Austria) care vad aici oportunitatea de a cheltui mai putin pentru UE.
Deviza lor este "sa cheltuim mai putin si mai eficient ".
Atentie insa, in aceasta configuratie Franta ocupa un loc aparte. Pentru ea, toate cheltuielile trebuie reduse, mai putin cele privind agricultura care distribuie subventii directe generoase fermierilor francezi.
De aceea, la Bruxelles se zice ca probabil PAC nu va fi atinsa cu prea mult.
Ramâne ca victima sigura Politica de coeziune (destinata mai ales noilor state membre) dar in aceasi categorie ar putea intra si educatia (programul Erasmus) , cercetarea si inovatia.
Este deci de la sine inteles ca nici Parlamentul