Cisco, cel mai mare producător de echipamente de reţelistică estimează o creştere a patru ori a traficului global din centrele de date, care va atinge un volum total de 6,6 zettabytes pe an în 2016.
Compania anticipează şi o creştere de şase ori a traficului cloud global, componenta traficului din centrele de date cu cea mai rapidă creştere – o rată anuală compusă de creştere (CAGR) de 44% – de la 683 exabytes de trafic anual în 2011 la 4,3 zettabytes până în 2016.
Comparativ, 6,6 zettabytes reprezintă echivalentul a:
- 92 trilioane ore de transmisie de muzică – echivalentul a aproximativ 1,5 ani de transmisie continuă de muzică pentru populaţia lumii în 2016.
- 16 trilioane ore de conferinţe business pe web – echivalentul a aproximativ 12 ore de conferinţe web zilnice pentru forţa de muncă a globului în 2016.
- 7 trilioane ore de transmisie on-line video de înaltă definiţie (HD) – echivalentul a aproximativ 2,5 ore de video HD transmis zilnic pentru populaţia lumii în 2016.
Majoritatea traficului centrelor de date nu este efectuat de utilizatorii finali, ci de centre de date şi volume de lucru în cloud-computing folosite în activităţile care sunt practic invizibile persoanelor fizice. În perioada 2011-2016, Cisco estimează că aproximativ 76% din traficul centrelor de date va rămâne la nivel de centre de date şi va fi generat în mare parte de stocarea, producerea şi dezvoltarea datelor. Alte şapte procente de trafic în centre de date va fi generat între centrele de date, determinat în principal de replicarea datelor şi actualizări de software/sistem. Restul de 17% din traficul centrelor de date va fi produs de utilizatorii care accesează sisteme cloud pentru a naviga pe web, a trimite mesaje pe e-mail şi a folosi transmisii video.
Din perspectiva regională, studiul Cisco Global Cloud Index preconizea