Este vorba de Serviciul de Telecomunicatii Speciale. Si de Serviciul de Protectie si Paza. Doua institutii care, in mod normal, ar trebui sa apartina statului. Cu atributii precise. Care exclud interventia brutala in campaniile electorale. Si orice fel de actiune de politie politica. Cu atat mai mult, ele nu pot fi puse in slujba unei persoane. Si, totusi, atat STS, cat si SPP lucreaza de cateva zile in draci. Cu turatie maxima. Ii supravegheaza pe politicienii implicati, intr-un fel sau altul, in campania electorala. De ce?
Conform legilor in vigoare, ambele servicii sunt subordonate Presedintelui Romaniei. Prin Consiliul Suprem de Aparare a Tarii. Si nu Parlamentului. Traian Basescu le asigura protectia. Si nu numai. A facut pe dracu-n patru sa le umfle mereu si mereu bugetele. I-a inaltat pe extrem de multi ofiteri in grad. I-a umplut nu numai de stele, ci si de distinctii. I-a plasat in functie cheie pe oamenii sai de incredere. Si, astfel, STS si SPP au devenit mai mult decat instrumentele unui om. La capatul drumului politic al lui Basescu, ele vor fi ultimele redute.
Tot conform legii, STS si SPP au atributii strict prevazute de lege legate de campania electorala. STS, in mod legal, trebuie sa asigure, sub aspect tehnic, comunicarea datelor intre sectiile de votare si autoritatile electorale si strict atat, in timp ce SPP asigura protectia acelor persoane si institutii pe care le are in custodie. In realitate, insa, ambele institutii au primit ordin sa faca cu totul si cu totul altceva. Sa-i supravegheze pe toti actorii campaniei electorale. Politic. Sa-i puna sub control informativ. Cum? Si in ce scop?
Din experienta alegerilor anterioare, stim ca STS a facut deja mai mult decat prevede legea, construind cel putin o bucla informativa, prin intermediul careia reprezentantii regimului Traian Basescu au avut acces,