Ambasadorul SUA la București, Mark Gitenstein, a vorbit, azi, la închierea proiectului „Statul de drept, rolul juriştilor şi viitorul României” despre tranziția din țara naostră, democrație și economie.
Ambasadorul american a subliniat, într-un discurs susținut în fața tinerilor juriști, printre ultimele pe care diplomatul le susține în timpul mandatului său în România, că vrea să-i convingă de două lucruri: că rămân multe lucruri de făcut în România, deși s-au realizat progrese extraordinare în tranziţie, inclusiv vara aceasta; și că în calitate de tineri jurişti, au şansa unică, de fapt responsabilitatea, de a juca un rol cheie în încheierea acelei tranziţii.
„Primii 10 ani de la Revoluţie au fost dificili pentru România. O elită a luat fiinţă din cenuşa anului 1989. Ea a ajuns să domine sectoare ample ale economiei, mass-mediei şi clasei politice. Era o elită care, în prea multe cazuri, avea legături cu fostul regim comunist şi chiar cu Securitatea. Tocmai de aceea şi acum mulţi români se tem să o înfrunte”, explică ambasadorul.
El a vorbit și despre democratizarea pieţei româneşti, care nu a fost rapidă. „Doar cei din vârf au obţinut câştiguri mari. Venitul mediu a scăzut în deceniul următor anului 1990, revenind la nivelul din 1989 abia spre anul 2000. Însă odată cu pregătirea pentru şi aderarea României la NATO în 2004 şi la UE în 2007, s-a început efectuarea de reforme fundamentale în domeniile juridic şi economic. Au început să se facă investiţii străine directe masive în România – în valoare de 3.000 de dolari pentru fiecare bărbat, femeie şi copil din România, în perioada 2000-2006. PIB-ul pe cap de locuitor a crescut de mai bine de două ori între 2005 şi 2008. În 2008, România era economia cu PIB-ul cu cea mai mare creştere din Europa”, a spus Gitenstein.
El s-a referit, apoi, la „montagne russe-ul economiei”, c