Preşedintele bolivian Evo Morales l-a numit pe actorul şi regizorul american Sean Penn în funcţia de ambasador pentru legalizarea frunzelor de coca şi pentru campania ce vizează solicitarea Boliviei de a primi acces la Pacific, au anunţat, marţi, autorităţile din acest stat, citate de AFP.
Actorul american se află în capitala La Paz pentru a doua oară în acest an, parte a eforturilor sale de a remobiliza comunitatea internaţională în favoarea statului Haiti, la doi ani după seismul care a devastat insula, şi a avut o rundă de discuţii cu şeful statului bolivian.
Morales i-a cerut actorului "să se alăture campaniei internaţionale (boliviene) pentru legalizarea frunzelor de coca", a precizat ministrul pentru relaţia cu preşedinţia, Juan Ramón Quintana, într-o conferinţă de presă.
Ministrul a adăugat că preşedintele Morales i-a explicat lui Sean Penn "importanţa şi istoria ancestrală a utilizării frunzei de coca". Mestecarea şi infuziile cu frunze de coca sunt practici milenare în Anzi, frunzele acestei plante fiind folosite în scopuri terapeutice, contra foamei, a oboselii şi a efectelor altitudinii, precum şi în diverse ritualuri.
Bolivia a decis să se retragă în 2011 din Convenţia pentru stupefiante din 1961, pentru a "corecta eroarea istorică" referitoare la folosirea indigenă a frunzelor de coca.
Sean Penn a fost descris de ministrul bolivian ca fiind un "activist" şi "un militant al celor mai nobile cauze" şi a fost solicitat, totodată, în calitate de "interlocutor pe scena internaţională", cu scopul de a sprijini revendicarea Boliviei de a-şi recupera teritoriul care i-ar asigura accesul la Oceanul Pacific, pierdut acum 130 de ani în urma unui război.
Bolivia, o ţară andină şi amazoniană, este o enclavă de peste 130 de ani, după ce a pierdut aproximativ 120.000 de kilometri pătraţi din teritoriu, dintre care o fâşie de 40