După zile întregi în care a fost ţinută pe loc de uraganul Sandy, întocmai ca americanii care au stat la adăpost, campania electorală din Statele Unite reintră treptat pe făgaşul de dinainte de "Frankenstorm". Miercuri, republicanii Mitt Romney şi Paul Ryan au reluat evenimentele electorale din statele-cheie, în speranţa că vor putea profita de faptul că Barack Obama este "blocat" în rolul de preşedinte.
Există numeroase lucrări de specialitate asupra impactului politic al unei catastrofe naturale, însă niciuna nu vine cu rezultate foarte clare sau cu metode de a prezice efectele electorale ale unor asemenea evenimente.
Importanţa acestor fenomene, în cazul actual, a uraganului Sandy, este, însă, incontestabilă. Prezenţă scăzută, un guvern puternic, capital de imagine, amânarea raportului cu noile cifre privind şomajul şi sondajele de opinie - iată cinci posibile efecte politice ale tragediei care a lovit zilele acestea America.
Aproximativ 17 milioane de americani au votat deja, graţie sistemului de vot timpuriu sau prin corespondenţă // FOTO: Joe Raedle/AFP/Mediafax
Superfurtuna Sandy, care a lovit estul şi nord-estul Statelor Unite la începutul acestei săptămâni şi a provocat moartea a peste 30 de persoane, lăsând 8 milioane de abonaţi fără curent electric (sursa: New York Times), ar putea să ducă la o prezenţă scăzută la alegerile prezidenţiale de marţi, 6 noiembrie. Istoric, prezenţa mică la urne a fost în favoarea republicanilor, de unde şi încercările acestui partid de-a lungul anilor de a impune în statele aflate sub controlul său diverse legi electorale, menite să reducă prezenţa.
În al doilea rând, uraganul Sandy a întărit argumentul democraţilor în favoarea unui guvern mai puternic, după cum se poate vedea şi dintr-o analiză a Council of Foreign Relations, unul dintre cele mai prestigioase think tank-uri americane.