Fiecare al doilea moldovean chestionat spune că în ultima perioadă corupţia a sporit.
Potrivit rezultatelor unui sondaj de opinie publicat miercuri, moldovenii au mai multă încredere în parlament și în executiv. 26 la sută din molodoveni cred că legislativul este cel mai corupt, în timp ce 23% din cetățenii de rînd intervievați au spus că guvernul e cea mai coruptă putere din stat. Detalii despre această cercetare are Alla Ceapai.
Cel mai frecvent moldovenii dau mită poliţiei, lucrătorilor din învăţământ şi celor din medicină. În topul celor mai des mituiţi de către bussinesmani intră şi vameşii, constată sondajul. Anual cel mai mult câştigă de pe seama mitelor, peste 240 de milioane de lei, lucrătorii medicali, urmaţi de învăţători. Avocaţii, procurorii şi judecători sunt mituiţi mai rar, dar mai îndesat. Mita medie la birourile de avocaţi este de peste 5 mii de lei, bani care în cea mai mare parte ar ajunge în buzunarele procurorilor şi judecătorilor, spune experta de la Transparency International Lilia Carasciuc:
„Noi ne dăm seama că dacă se plăteşte o mită la birourile de avocaţi, unde în realitate se va duce această mită. Şi din această cauză la noi nu au ieşit judecătorii pe primul loc, după volumul mitei, dar avocaţii.”
În opinia sociologului Ion Jigău, unul din realizatorii studiului, e greu să spui cine e mai corupt, cel care ia mai puţină mită, dar mai des, sau cel care ia mai rar, dar mai mult:
„Eu m-am dus la policlinică şi vreau ca analiza să mi-o facă repede şi atunci acei 10 lei nu merg la casă să plătesc, dar plătesc laborantului în mână. Dar la policlinică merge foarte multă lume, pe când la judecată merg foarte rar şi foarte puţin, dar el plăteşte o mită extrem de mare.”
Cât de voluntare sunt aceste plăţi neformale ne spune experta Lilia Carasciuc:
„În poliţie