Vineri, la ora 12.00, la Casa Sfatului are loc vernisajul expoziţiei „Între stepe și imperiu. Descoperiri arheologice din mileniul I p. CHR“. Exponatele vor fi aduse de la Muzeul de Istorie Buzău, Muzeul de Istorie și Arhelogie Prahova, Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan“ și, bineînțeles, de la Muzeul Județean de Istorie Brașov.Expoziţia prezintă grafică şi piese arheologice (piese de port şi podoabă, vase de ceramică, metal sau sticlă, arme şi materiale de construcţie) din epoca romană provenind de la castrele de la Râşnov, Feldioara, Pietroasa, Drajna de Sus, Târgşor şi din epoca post-romană din aşezările de la Hărman, Cristian, Rotbav, Bucov, Budureasa, Şirna precum şi din necropolele de la Târgşor, Gherăseni sau Sărata Monteoru. Piesa de rezistenţă a expoziţiei o repreprezintă celebrul tezaur de la Pietroasa cunoscut sub numele de "Cloşca cu puii de aur", prezentat pentru prima dată publicului braşovean.
Tezaurul de la Pietroasa, cunoscut şi sub numele popular de „Cloşca cu puii de aur", a fost descoperit în martie-aprilie 1837 de doi ţărani în timp ce luau piatră de pe dealul Istriţa (750 m). Numele popular sub care este cunoscut Tezaurul de la Pietroasa, „Cloşca cu pui", a fost inspirat de formele stilizate - de păsări - avute de fibule. Astfel, fibula mare ar fi fost „cloşca" iar celelalte patru fibule, două mijlocii şi două mai mici - dintre care una s-a pierdut imediat după descoperire - ar fi fost „puii".
Din tezaurul compus iniţial din 22 de piese, autorităţile au putut recupera doar 12, în greutate totală de aproape 19 kg.
Dintre acestea cinci sunt lucrate doar din aur: un platou mare, o cană (oenochoe), o pateră cu decor în relief şi o statuetă în centru, un colan cu inscripţie şi un colan simplu, iar şapte sunt împodobite şi cu pietre preţioase: un colan, patru fibule şi două vase poligonale, unul octogonal şi altul dodecag