La omul sărac nici boii nu trag. Nepriceperea, subfinanţarea şi amplasarea urbană nefericită au limitat posibilităţile de dezvoltare a grădinii zoologice orădene la nivelul unui obiectiv de provincie, al cărui singur avantaj faţă de concurenţă este că... există.
"Bihorenii sau cei din judeţele Satu Mare, Arad şi Timiş vor veni la Oradea şi nu vor mai face două ore cu maşina până la prima grădină zoologică", spune încrezător Bimbo Szuhai Tibor, administratorul grădinii.
Am înfrânt!
Modernizarea grădinii zoologice se apropie de final. Săptămâna trecută, constructorii de la MBS Group şi Dan&Dan lucrau încă la o listă de 7 pagini cu modificări suplimentare comandate de conducerea Zoo, dar grosul lucrărilor era finalizat. Termenul de predare a fost întârziat cu două luni faţă de 31 august de contestaţiile care au urmat licitaţiei, de iarna grea din februarie 2012, dar mai ales de modificările repetate aduse proiectului. El a fost refăcut pe cum "împrumutau" idei de la grădinile din Ungaria reprezentanţii Direcţiei Management Proiecte cu Finanţări Internaţionale (DMPFI).
Proiectul Zoo a suportat 18 modificări încă din prima lună de lucrări. Apoi a venit valul! Beneficiarul a realizat în ultima clipă că are nevoie şi de încălzire de gaz, ca să nu îngheţe animalele în cazul unei avarii apărute la CET, că trebuie construită o clădire pentru elevii care vor ţine aici orele de ştiinţele naturii sau că, pentru a supraveghea parcul extins de la 3,5 la 7,5 hectare, trebuie montate cel puţin 30 de videocamere. În ultima clipă a mai fost achiziţionat un sistem de sonorizare menit să întreţină o atmosferă "sălbatică", dar şi să publice anunţuri.
"Marea" evadare
Lucrările s-au derulat în paşi de dans - unul înainte, doi înapoi - şi pentru că, în lipsa unor reglementări clare, ţarcurile au fost proiectate "ochiometric" şi apoi adaptate realităţilor.