Preşedintele rus Vladimir Putin duce cea mai susţinută campanie pentru sănătatea publică începând de la încercarea eşuată a fostului lider sovietic Mihail Gorbaciov de a-i convinge pe ruşi să reducă abuzurile de alcool şi ţigări, potrivit Bloomberg.
O lege propusă în parlamentul de la Moscova vizează interzicerea fumatului în locurile publice şi publicitatea pentru produse din tutun. Proiectul de lege urmează unor măsuri pentru limitarea consumului de alcool, pe locul al patrulea în lume, care au inclus majorări de taxe şi limitarea comerţului.
Fumatul şi consumul de alcool cauzează decesul a circa 900.000 de ruşi în fiecare an. Rusia este a doua mare piaţă din lume pentru alcool şi ţigări, potrivit estimărilor oficiale. Populaţia ţării, de 143 milioane de persoane, este cu 5% mai mică faţă de 1991, când s-a prăbuşit Uniunea Sovietică.
Abuzul de alcool şi ţigări costă economia Rusiei cel puţin 104 miliarde de dolari pe an, reprezentând 5% din PIB, potrivit estimărilor guvernului.
"Putin şi-a propus să inverseze trendul de scădere a populaţiei prin încurajarea unui stil de viaţă mai sănătos. Dar dacă privim la istoria Rusiei, Gorbaciov nu a avut succes într-o astfel de încercare", a declarat Sergei Markov, fost parlamentar al partidului Rusia Unită şi în prezent vicerector al Universităţii Ruse de Economie Plekhanov din Moscova.
Campania lui Putin riscă să-i îndrepte pe ruşi spre produse contrafăcute, potrivit producătorilor de ţigări şi analiştilor din industria alcoolului. Vânzările ilegale de votcă, cu preţuri începând de la circa 1 dolar pe jumătate de litru, vor avansa de la 35% din totalul pieţei la 60% în 2014, potrivit unui centru de cercetare din Rusia. Comerţul ilicit cu ţigări ar putea urca la 40%, potrivit estimărilor grupului de lobby Tabakprom.
Premierul rus, Dimitri Medvedev, a criticat dur în octombrie marii pr