Iuliu Maniu a fost una din cele mai puternice personalitati ale vietii politice romanesti, care a luptat in intreaga sa viata impotriva oricarei forme de dictatura, de asuprire si de incalcare a valorilor democratice.
In Ardealul anului 1918, s-a opus ferm stapanirii austro-ungare. Trimis pentru tratative cu reprezentantul Budapestei, privind viitorul acestui teritoriu, a refuzat orice compromis, punand capat brusc "negocierilor" si a declarat ca nu exista alta solutie, decat numai unirea teritoriilor romanesti de peste munti cu Vechiul Regat, reusind sa se impuna.
Omul care s-a opus regimului comunist
Dupa Unire, venit la Bucuresti, a militat pentru reintoarcerea pe tron a principelui Carol, dar cand acesta, ajuns rege, a hotarat desfiintarea partidelor politice si infiintarea unui singur partid (FRN), in 1938, a intrat in conflict deschis cu insusi regele.
Tot in conflict a intrat mai tarziu si cu maresalul Antonescu, protestand in scris atat fata de dictatura cat si fata de continuarea razboiului dincolo de Nistru, al carui scop nu-l vedea.
In mai 1946, este invitat ca martor la procesul maresalului Antonescu. Face atunci un gest pe care nu l-a mai facut nimeni altul: la intrarea in sala, s-a apropiat de boxa auzatilor, ca sa-i intinda mana prieteneste fostului sau adversar politic.
Gandul omului politic Iuliu Maniu trebuie sa fi fost ca, pana si in sala de judecata, intre adversari se impune o relatie de bun simt, ca sa nu-i spun chiar coabitare.
Culmea afirmarii lui Iuliu Maniu a fost insa atunci cand s-a opus ferm regimului comunist, instalat in Romania. I-a fost fatal, dar n-a dat indarat.
Stia sa coabiteze cu adversarii
In definitiv, cine a fost acest Iuliu Maniu? S-a nascut in apropiere de Simleul Silvaniei, in anul 1873. Si-a parasit localitatea natala