De cateva zile, s-a reaprins disputa cu privire la ponderea economiei necontabilizate in PIB. Unele surse indica 30 la suta, altele 40 la suta. Si am vazut chiar date potrivit carora evaziunea fiscala ar depasi nivelul bugetului.
Mai mult deci decat jumatate din PIB. Ceea ce nu inseamna ca se calculeaza un PIB oficial, la care se mai adauga o parte informala, din adunarea lor rezultand nivelul cresterii economice. Nu asa stau lucrurile.
In totalul productiei anuale de bunuri si servicii se regasesc si valori adaugate legate direct ori indirect de economia paralela. Si inca intr-o proportie destul de mare. Toate aceste legaturi s-au structurat in timp, s-au intarit, si-au desfacut ramificatiile.
Pe aceste canale interconditionate au circulat si circula tot mai multi bani, care s-au inmultit. Ar fi insa o eroare sa legam necazurile economiei numai de ceea ce se intampla in sectorul ascuns. Exista multe alte cauze, una fiind dezarticularile din sistemul economic de la suprafata. Cred ca pentru societatea noastra, in zilele noastre, a duce batalia impotriva acestor dezarticulari constituie o alegere, o optiune privind atat dimensionarea atacului, a fortei de actiune, cat si asumarea riscurilor. Importanta fiind totodata si capacitatea de a face fata dezechilibrelor ce pot interveni la nivel social.
Numai de aici poate sa inceapa lupta pentru o noua economie. Iar cuvantul-cheie este restructurarea. Boala cea mai grava a economiei noastre, in acest timp de criza, e mostenita dinaintea crizei. Se cuvine asadar, astazi mai mult decat oricand in trecut, ca aceasta boala a economiei noastre, intarzierea restructurarii, sa fie analizata pe toate fatetele. Numai asa vom reusi sa-i cunoastem mai bine dimensiunile, specificul, cauzele. Pentru a-i afla leacurile.
Dintre toate bolile economiei, caci sunt mai multe, unele fiind duse pe picioare, poticnir