Bursa de la Bucureşti a încheiat în scădere nesemnificativă, cu 0,08%, urmând linia burselor vest-europene, iar transferurile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au asigurat aproape jumătate din lichiditatea de doar 6,7 milioane de lei.
Piaţa a oscilat foarte uşor la deschiderea şedinţei, iar după prima jumătate de oră s-a stabilizat pe verde, însă majoritatea acţiunilor au înregistrat variaţii reduse. Revenirea uşoară a pieţei locale a fost în linie cu evoluţia burselor europene, unde indicii au recuperat uşor după ce mai multe companii importante au raportat rezultate financiare peste aşteptările analiştilor.
Ulterior, în a doua parte a şedinţei, bursa locală a revenit în imediata apropiere a nivelului de luni, deşi pieţele mature din Europa au rămas pe verde. Volumele de tranzacţionare au continuat să fie reduse pe plan local, operaţiunile cu acţiuni însumând numai 6,7 milioane lei (aproape 1,5 milioane euro). Valoarea aproape la jumătate faţă de rulajul şedinţei precedente, de 12,7 milioane lei (2,8 milioane euro).
"Probabil că oferta secundară prin care statul vrea să vândă 15% din acţiunile Transgaz ar mai resuscita puţin piaţa, dar doar pe termen scurt. În rest, este clar că investitorii aşteaptă alegerile, aşa că până la sfârşitul anului probabil că nu vom mai vedea mare lucru", a afirmat un broker.
La închiderea pieţei principale indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu doar 0,06%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, stagna la nivelul de luni. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), se situa cu 0,56% peste ziua precedentă, iar indicele BET-NG, al