Autoritatea a cerut Guvernului încă 19 mil. lei pentru reprezentarea României în litigiile aflate pe rolul Curţii de Arbitraj de la Washington
La ICSID sunt cinci procese extrem de costisitoare, iar în ţară peste 10.000
Anul trecut, instituţia a încasat doar 36 mil. lei din valorificarea unor creanţe şi 5,5 mil. lei din privatizări
Lipsa unei strategii coerente de privatizare după Revoluţie a generat, în ultimii 20 de ani, mii de procese atât pe rolul instanţelor din ţară, cât şi internaţionale, care chiar şi în cazul în care au fost câştigate au presupus costuri uriaşe pentru stat.
Ţinută artificial în viaţă în ultimii ani, numai pentru a plăti daunele pe care le datorează creditorilor, executată silit şi fără posibilitatea de a-şi accesa conturile deja poprite de executori, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) cere anual Guvernului suplimentarea bugetului pentru reprezentare. Şi sumele nu sunt deloc de neglijat, având în vedere că pe rolul Curţii Internaţionale de Arbitraj de la Washington sunt înregistrate cinci procese, dintre care pentru trei - în care este implicată - Autoritatea are nevoie de o suplimentare de aproape 19 mil. lei până la sfârşitul anului, iar la instanţele din ţară alte peste 10.000 de litigii.
Astfel, numai pentru plata taxelor arbitrare în cazul ARB /12/25, iniţiat la ICSID de Marco şi Stefano Gavazzi împotriva României - în legătură cu privatizarea SC SOCOMET/GAVAZZI STEEL, AVAS are nevoie de 1.449.000 lei. Suma este mică, în comparaţie cu alte procese, pentru că în acest caz nu s-a selectat încă o casă de avocatură.
Pentru cazul ARB/12/22, iniţiat de Ömer Dede şi Serdar Elhüseyni împotriva României, în cazul privatizării IMUM Medgidia, AVAS are nevoie de 6.440.000 lei pentru a plăti onorariul consorţiului Ţucă, Zbârcea şi Asociaţii (TZA) şi Freshfields Bruckhaus Deringer LLP (