Eugen Nicolăescu, viceliderul deputaţilor PNL, comentează la RFI reacţia critică a Comisiei Europene, după ce Senatul a decis că Mircea Diaconu îşi poate păstra mandatul de parlamentar. "Comisia Europeană are foarte multe abordări subiective", spune deputatul liberal, care consideră că "MCV este un mecanism care se aplică României, pentru că România nu vrea să stea în genunchi în faţa Comisiei Europene".
Comisia Europeana regretă decizia de marţi a Senatului român de a nu da curs unei sentinţe a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în cazul senatorului Mircea Diaconu, a declarat Mark Gray, purtător de cuvânt al CE. El subliniază că decizia senatorilor este în contradicţie cu solicitarea Bruxelles-ului, inclusă în ultimul raport MCV, de "a cere demisia membrilor Parlamentului cu decizii finale de incompatibilitate".
Eugen Nicolăescu spune că "Senatul este consecvent în modul în care a tratat acest caz, acest subiect şi anume Senatul este cel care i-a permis lui Mircea Diaconu să cumuleze cele două funcţii, i-a dat aprobare să desfăşoare şi activitatea de senator şi cea de director de teatru şi cred că în această situaţie, Senatul nu se putea delimita de propria decizie pe care o luase".
"ANI e mai presus de lege"
Nicolăescu cere ANI să respecte decizia Senatului: "O a doua abordare şi care mă deranjează foarte tare ar fi aceea că o organizaţie guvernamentală, cum este Agenţia Naţională de Integritate nu ţine cont de ceea ce până la urmă Legislativul decide, pentru că şi ANI trebuie să lucreze în conformitate cu documentele pe care Parlamentul le dă pe piaţa publică din România. Până la urmă, deciziile Parlamentului din punct de vedere legislativ sunt obligatorii pentru toate instituţiile statului, dar ANI se consideră deasupra şi face ce vrea".
Eugen Nicolăescu pune la zid şi Comisia Europeană: "O a treia abordare şi care