ANI a solicitat miercuri CSM sesizarea Curţii Constituţionale în legătură cu existenţa... unui conflict de natură juridică între puterea judecătorească şi cea legislativă, după ce Senatul a decis să nu întrerupă mandatul lui Mircea Diaconu.
"Urmare a votului negativ exprimat de Parlamentul României, privind punerea în executare a Deciziei nr.3104/21.06.2012 pronunțate de Înalta Curte de Casație și Justiție, definitivă și irevocabilă, vă rugăm să analizați posibilitatea sesizării Curții Constituționale cu soluționarea conflictului juridic de natură constituţională dintre autorităţile publice, în conformitate cu dispozițiile art. 24 din Legea nr. 317/2004. În conformitate cu dispozițiile art. 1 alin (4) și alin (5) din Constituția României, statul se organizează conform principiului separaţiei şi echilibrului puterilor - legislativă, executivă şi judecătorească - în cadrul democraţiei constituţionale și în România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie", se arată într-o adresă trimisă miercuri preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Alina Ghica, de către preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), Horia Georgescu.
În adresă se menţionează că ANI a solicitat în mod repetat Parlamentului să dispună cu celeritate "aplicarea prevederilor legale", ca urmare a Deciziei definitive și irevocabile nr.3104/21.06.2012 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, legată de starea de incompatibilitate a lui Mircea Diaconu.
Plenul Senatului a respins, marţi, solicitarea ANI privind încetarea mandatutului senatorului Diaconu, ca urmare a deciziei definitive a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Pentru încetarea mandatului s-au exprimat, prin vot secret electronic, 23 de senatori, în timp ce 32 s-au exprimat împotriva acestui demers, iar alţi 10 s-au abţinut.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţi