Cercetătorii britanici au pus la punct un test bazat pe nanoparticule din aur care permite depistarea cu ochiul liber a primelor stadii ale unei maladii sau ale unei infecţii, precum cancerul de prostată sau HIV.
Acest detector, alcătuit din particule infime din aur, depuse pe o bază din plastic, permite analizarea serului conţinut în sângele pacientului.
Dacă acest ser conţine markerii biologici distinctivi ai unei boli, precum p24, asociat infectării cu virusul care declanşează SIDA, şi antigenul prostatic specific (PSA) ce serveşte diagnosticării cancerului de prostată, nanoparticulele din aur reacţionează, oferind o nuanţă albastră caracteristică acestei soluţii ce este analizată de detector. În absenţa acestor markeri, particulele se separă, pentru a forma bule de mici dimensiuni, care oferă soluţiei o coloratură roşcată.
Potrivit inventatorilor săi, acest prototip de test medical este de 10 ori mai sensibil decât precedentele şi de 10 ori mai ieftin de fabricat, fapt pentru care ţările defavorizate ar putea fi interesate de noul test.
“Testul este conceput pe suporturi din plastic de unică folosinţă şi nu cere folosirea de echipamente costisitoare, întrucât prezenţa moleculei căutate poate fi detectată cu o simplă privire, cu ochiul liber”, a declarat Molly Stevens de la Imperial College din Londra.
Sensibilitatea lui ridicată permite acestui test să detecteze primele stadii ale unei infecţii sau ale unei maladii, în cazurile în care metodele actuale dau greş, oferind astfel şanse mai mari de tratament, de exemplu bolnavilor seropozitivi.
“Este vital ca aceşti pacienţi să fie testaţi periodic, pentru a evalua succesul terapiilor antiretrovirale şi pentru a depista noile cazuri de infecţii”, subliniază Roberto de la Rica, coautor al studiului, publicat duminică în revista ştiinţifică Nature Nanotechnology.
În schimb,