Cătălin Chelu şi alte 15 persoane sunt urmăriţi penal pentru delapidare, evaziune fiscală şi spălare de bani, omul de afaceri fiind acuzat că, împreună cu membri ai familiei sale, a înfiinţat 168 de firme şi 10 ONG-uri, pe care le-a folosit la tranzacţii bursiere, prejudiciul fiind de 20 mil. euro.
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală au dispus începerea urmăririi penale faţă de Călin Cătălin Chelu, Cezar Rimar, Doina Lilioara Rimar şi Gabriel Constantinescu, din municipiul Galaţi, precum şi faţă de alte 12 persoane, pentru săvârşirea infracţiunilor de iniţiere, constituire a unui grup infracţional organizat, utilizare de informaţii privilegiate, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală şi spălarea banilor.
"În fapt, s-a reţinut că învinuitul Chelu Călin Cătălin, împreună cu membri ai familiei sale, au constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat şi alte persoane, acţionând în scopul obţinerii de beneficii financiare substanţiale prin eludarea dispoziţiilor legale referitoare la tranzacţiile efectuate pe piaţa de capital şi convertirii în lichidităţi a plasamentelor deţinute la diferiţi emitenţi - societăţi comerciale ale căror acţiuni sunt tranzacţionate pe BVB - Secţiunea RASDAQ", se arată într-un comunicat de presă al DIICOT remis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX.
Astfel, Chelu a înfiinţat peste 168 de societăţi comerciale de tip SRL, mare parte cu sediul în municipiul Galaţi, precum şi 10 asociaţii non-profit, pe care le-a utilizat pentru a achiziţiona instrumente financiare şi a dobândi o poziţie de control în cadrul mai multor emitenţi de valori mobiliare.
Procurorii au precizat că, de exemplu, în perioada 2001 - 2008, prin grupul de firme controlat de către membrii grupării au fost achiziţionate, prin intermediul unei singure case