Scris de Cristian Horgoș - În premieră, şapte Situri de pe Crişuri vor fi studiate ştiinţific pentru plănuirea management-ului cerut de UE.
Un proiect pe cât de amplu pe atât de necesar va fi derulat până în 2014 de Asociaţia Pescarilor Sportivi (APS) Aqua Crisius pentru şase situri Natura 2000. După cum a punctat marti preşedintele Aqua Crisius, Mihai Togor, chiar şi titlul proiectului este amplu, prevăzând „Elaborarea Planurilor de management, măsuri de management integrat şi întărirea capacităţii instituţionale de administrare” a celor şase situri de interes comunitar.
Valoarea proiectului finanţat de Uniunea Europeană (90%) şi Guvern (10%) este de 2.466.000 lei, din care aproape jumătate se va aloca pentru instituţiile de cercetare care vor câştiga luna viitoare licitaţiile pentru serviciile de studiu ştiinţific a siturilor.
„În urma studiilor vor fi stabilite toate speciile şi habitate din aceste situri. Potrivit normelor în vigoare, ar exista 104 specii şi 11 habitate. Dar ca şi custozi ai siturilor vizate, am găsit mai multe specii, doar că acestea trebuie dovedite ştiinţific. Odată întocmite, planurile de management vor stabili măsurile pentru conservarea în stare favorabilă a speciilor şi habitatelor. Anul viitor va fi angajat şi un biolog care va superviza activităţile de cercetare”, a explicat Mihai Togor. Vizează specii „noi”
Întrebat de speciile observate dar neincluse încă în formularele standard ale siturilor, preşedintele Aqua Crisius ne-a răspuns astfel: „Sigur că mamiferele sunt mai spectaculoase. Am găsit urme şi chiar locuri de hrănire pentru vidră. Sunt sigur că mai există râs şi capră neagră în Valea Iadei. La fel, apar ursul şi lupul, cel puţin în tranzit prin Valea Iadei. Dintre păsări am remarcat pescărelul albastru, inclusiv în Oradea, pe Insula de pe Splaiul Crişanei. Cred că există foarte mulţi fluturi neincluşi în form