USL-ul a trecut din nou, de data asta prin Mircea Diaconu, peste deciziile judecatoresti. Nimic nou pe frontul de est, doar USL-ul ne-a obisnuit cu incalcarea evidenta a legilor si a Constitutiei de niste luni bune, si se pare ca ne va obisnui in continuare cu neconstitutionalitatea si cu anormalul – poate chiar pana in punctul in care acestea vor deveni normale.
Nu trebuie sa avem nicio problema cu ideea ca jumatate dintre romani se pregatesc sa voteze o formatiune profund nedemocratica, asa cum este USL-ul lui Voiculescu si Becali. Tocmai in asta consta paradoxul, dar si farmecul democratiei: pot ajunge la putere, tocmai prin intermediul democratiei, forte politice nedemocratice care vor sugruma chiar democratia. Iarasi, nu cred ca ar trebui sa avem nicio problema cu actiunile nedemocratice cu care ne-a obisnuit USL-ul in ultimele patru luni, perioada in care a mai fost de altfel si la guvernare. Atunci cand mai mult de jumatate dintre romani suspina duios dupa epoca ceausista si – implicit – nu mai vor democratie, este cat se poate de firesc sa profiti de nostalgiile lor irationale si sa-ncerci sa-i atragi printr-un comportament total nedemocratic.
Deranjanta este insa atitudinea duplicitara a liderilor USL, care nu vor sa recunoasca un adevar simplu: ca nu pot sa castige fara sa calce regulile jocului democratic in picioare. Antonescu si Ponta ar trebui sa recunoasca deschis un adevar incontestabil – ca platforma lor este una nedemocratica, inspirata din intelepciunea liderilor mai batrani, Iliescu si Voiculescu. Si atunci dai gol din ofsaid chiar daca tusierul a semnalizat un offside de cativa metri pe care l-a vazut tot stadionul, ameninti arbitrii, bati penalty-uri care nu au fost acordate, schimbi in voie scorul de pe tabela de marcaj. Nu e nimic rau in asta, democratiile moderne abunda in partide extremiste si antidemocratice de toate felurile