În Statele Unite, regiunile afectate de uraganul Sandy încearcă să-şi reia activitatea normală. La New York şi Washington s-au redeschis aeroporturile şi companiile aeriene îşi reiau treptat zborurile. Bursa de la New York îşi redeschide porţile, iar organizatorii maratonului care urmează să aibă loc, duminică, tot în acest oraş au anunţat că manifestarea va fi menţinută în ciuda problemelor logistice.
America este obişnuită cu uraganele dar acesta din urmă, Sandy, ar putea rămîne în istorie nu ca fiind cel mai distrugător ci ca unul cu efecte politice majore. Uraganele au răvăşit deseori America, dar niciodată, s-ar părea, ele nu au perturbat nişte alegeri prezidenţiale chiar cu cîteva zile înainte de desfăşurarea lor. Statele Unite dispun de un arsenal legislativ care prevede amînarea unui astfel de scrutin în caz de forţă majoră, cum ar fi catastrofele naturale.
Nu s-a pus însă problema de data aceasta, în schimb, în acest moment, gesturile celor doi candidaţi care se înfruntă la prezidenţiale, Barack Obama şi Mitt Romney, sunt scrutate mai mult decît oricînd de observatori şi de mediile de informare. În acest moment se poate spune că atît Barack Obama cît şi Mitt Romney s-au purtat exemplar, ei au pus campania electorală între paranteze petru a se ocupa de sinistraţi şi de organizarea operaţiunilor de salvare sau evacuare sau ajutorare a celor afectaţi de uragan.
Cel mai mult, însă, la nivelul imaginii, pare să fi avut de cîştigat preşedintele Barack Obama. El a fost vizibil pe toate fronturile, încă de duminică s-a dus la sediul Agenţiei federale însărcinată cu gestionarea crizelor, li s-a adresat americanilor din sala de presă a Casei Albe pentru a-i îndemna la prudenţă, s-a întreţinut prin telefon cu numeroşi guvernatori, a telefonat chiar la sediile companiilor furnizoare de electricitate, astăzi se duce în statul New Jersey pentru o e