Oraşul New York este cel mai lovit, iar Obama a declarat stare de catastrofă majoră. Uraganul ar putea ţine încă 8 zile. Aseară deja erau 17 morţi. Opt milioane de locuitori au rămas fără curent electric. Analiştii estimează pagube de 45 miliarde de dolari.
Cu pagube estimate la 45 de miliarde dedolari, cu valuri de peste patru metri inundând unele din cele mai populate oraşe americane şi cu o întindere fără precedent, uraganul Sandy va intra cu siguranţă în istoria dezastrelor naturale care au lovit SUA. Dar în privinţa impactului pe care furtuna îl va avea asupra celei mai mari economii a lumii, analiştii sunt liniştiţi, asigurând că acesta este limitat şi va fi acoperit, oricum,de eforturile de reconstrucţie. Istoria le dă dreptate.
Pierderile pe care uraganul le va produce economiei sunt greu de anticipat, însă acestea se vor ridica mai mult ca sigur la ordinul zecilor de miliarde de dolari. Unele estimări cifrează aceste pierderi la 35-45 miliarde de
dolari, având în vedere că intemperile afectează direct o cincime din teritorul SUA, scrie ABC News. În calea uraganului stau 60 de milioane de persoane şi proprietăţi
în valoare de mii de miliarde de dolari.
Pierderile înregistrate din cauza reducerii cheltuielor populaţiei şi companiilor nu vor fi permanente, spune Peter Morici, fost economist-şef al Comisiei de Comerţ Internaţional a SUA. De fapt, economia americană ar avea chiar de câştigat în următorii doi ani datorită creşterii numărului locurilor de muncă şi eforturilor de reconstrucţie, a menţionat el.
Economistul a explicat că pierderile estimate la 12 miliarde de dolari produse de reducerea cheltuielilor reprezintă doar cheltuieli amânate.
Mulţi analişti sunt de aceeaşi părere, doar cifrele diferă.
"Este mai mult o poveste regională. Sandy nu va avea implicaţii macroeconomice semnificative", apreciaz