Alianta Romania Dreapta aduce in prim planul politicii romanesti cateva nume mai proaspete ca Mihai Razvan Ungureanu sau Adrian Papahagi dar mentine majoritatea parlamentarilor PDL si a liderilor ca Elena Udrea, Roberta Anastase, Ioan Oltean sau William Branza. Desi Alianta a infiintat o comisie de etica, menita sa cearna pe baza unor criterii de integritate candidatii, liderii PDL, Forta Civica si PNTCD si-au asumat persoane controversate. La fel ca si adversarii politici, liderii ARD au preferat sa-si asigure colegii eligibile in loc sa intre in competitie reala cu USL.
Negocierile pentru candidaturile parlamentare au creat insa de la inceput tensiuni in ARD. Inca de la coagularea platformei de centru dreapta si crearea Aliantei Romania Dreapta au existat discutii privind candidaturile. Astfel, liderii formatiuniilor noi infiintate (Forta Civica, Noua Republica ) si-au negociat colegiile eligibile pentru Parlament.
Mihai Razvan Ungureanu a cerut initial un mandat de senator de Iasi, Adrian Papahagi a revendicat un colegiu de deputat din Cluj iar Mihail Neamtu a solictat un colegiu in Arad.
Pretentiile acestora au starnit nemultumiri in interiorul PDL, actualii parlamentari ai partidului exprimandu-se public in acest sens. Senatorul de Cluj Mihail Hardau a demisionat in urma sustinerii candidaturi lui Papahagi in Cluj.
La Arad, candidatura lui Mihai Razvan Ungureanu a creat un adevarat razboi public intre liderii PDL Gheorghe Falca si Gheorghe Seculici. Falca i-a propus lui MRU un post de senator in colegiul 1 stricand planurile lui Seculici.
Dupa ce liderii ARD si-au negociat si batut in cuie colegiile, a urmat etapa selectarii candidiaturilor prin comisia de etica. Alianta a anuntat cu surle si trambite infiintarea comisiei condusa de Monica Macovei insa deciziile acesteia nu au fost respectate de conduce