Potrivit unor date neoficiale, deşi controlorii erau avertizaţi că există controale ale Poliţiei de Transport Feroviar, aceştia continuau să ia mită şi nicidecum să-i dea jos din tren pe călătorii frauduloşi sau să le taie bilete în tren călătorilor găsiţi în neregulă.
Dimensiunea fraudei de la SNTFC este dată şi de faptul că în cele mai multe cazuri, deşi erau avertizaţi că există controale ale Poliţiei de Transport Feroviar, „naşii” nici măcar nu se sinchiseau să respecte regulile, respectiv să-i dea jos sau să întocmească procese-verbale de contravenţie sau măcar să taie bilete în tren călătorilor găsiţi în neregulă, la preţul corect.
Surse din cadrul anchetei au precizat pentru newsbv.ro că, din totalul de 400 de controale care au avut loc în timpul anchetei declanşate la nivel naţional, doar în 3,5% din cazuri „naşii“ au acţionat legal.
Astfel, în cazul a cinci controale, ofiţerii sub acoperire au fost daţi jos din tren pentru că nu aveau bilet. În alte două situaţii a fost întocmit proces-verbal de contatare, iar de zece ori li s-a tăiat bilet la valoarea reală.
În restul situaţiilor, „naşii” fie au primit mita oferită de ofiţerii sub acoperire, fie au tăiat „bilete de grup“ pentru mai multe persoane găsite în neregulă.
Eliberaţi până la ultimul
Cei 21 de angajaţi ai CFR Călători de la regionalele Bucureşti, Braşov, Craiova, Iaşi şi Galaţi, din cel de-al patrulea lot de CFR-işti adus marţi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov, au fost lăsaţi ieri în libertate, după doar câteva ore pretercute în sala de judecată. „A fost respinsă propunerea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov de a-i aresta preventiv pentru 29 de zile. Procurorii au declarat recurs încă din momentul pronunţării”, a declarat judecător Alina Mioc, preşedintele Tribunalului Braşov. De astă dată, inculpaţii nu au primit nici o