Lezarea şi repararea sistemului nervos central, neuroreabilitarea, AVC, afecţiunile neurodegenerative au fost câteva din temele abordate la a şaptea ediţie a Şcolii Internaţionale de Neurologie, organizate de Societatea pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii.
A şaptea ediţie a Şcolii Internaţionale de Neurologie, desfăşurată la Eforie Nord, a fost organizată de Societatea pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii, în colaborare cu Academia de Ştiinţe Medicale din România, UMF „Iuliu Haţieganu“ Cluj-Napoca, Universitatea din Tel Aviv, Universitatea Uppsala, Societatea de Neurologie din România şi Association of Parkinsonism and Related Disorders (din cadrul Federaţiei Mondiale de Neurologie).
Mecanismele lezionale şi de regenerare ale sistemului nervos central
În cadrul acestei sesiuni, prof. dr. Hari Shanker Sharma (Suedia) a prezentat rolul potenţial al nanomedicamentelor în repararea leziunilor sistemului nervos central. În viitor, abordările terapeutice în clinică vor fi complexe, utilizând strategii diverse pentru restaurarea funcţiilor SNC. Laboratorul de cercetare cerebrovasculară de la Universitatea Uppsala este implicat în terapia neuroregenerativă pe diferite modele animale ale leziunilor SNC, utilizând nanotehnologia pentru livrarea medicamentelor. Observaţiile arată că multe combinaţii de factori neurotrofici derivaţi din neuroni, precum BDNF, GDNF, NGF, CNTF, administrate exogen, după leziuni ale SNC cauzate de traumatisme sau hipertermie, au indus restaurarea structurală şi funcţională remarcabilă a celulelor neuronale, gliale şi endoteliale. Dr. Stephen Skaper (Italia) a realizat o incursiune în fiziopatologia şi farmacologia micromediului sistemului nervos periferic, în care funcţionează axonii mielinizaţi şi nemielinizaţi, celulele Schwann asociate şi alte celule rezidente (fibroblaste, mas