Procurorul Niţu Tiberiu Mihail este propunerea pentru funcţia de procuror general al României iar procurorul Irimie Ioan este propunerea pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a anunţat joi ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru.
Potrivit legii, numirea procurorului general se face de către preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul consultativ al Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii. Ministrul Justiţiei a declarat că, după evaluarea candidaturilor depuse pentru cele două funcţii şi a interviurilor susţinute de aceştia, comisia a indicat câte două persoane care au îndeplinit în cea mai mare măsură standardele impuse.
Mona Pivniceru a spus că pentru funcţia de procuror general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au fost selectaţi Elena Hach şi Tiberiu Niţu, iar pentru conducerea DNA au fost selectaţi Claudiu Dumitrescu şi Ioan Irimie.
Ministrul Justiţiei a adăugat că, în baza acestei liste scurte, a făcut o apreciere proprie a standardelor de evalaure şi a procedurilor, fiind propuşi Tiberiu Niţu ca procuror general al PICCJ şi Ioan Irimie la şefia DNA. Pivniceru a mulţumit tutoror celor care au candidat pentru cele două funcţii, pentru “curajul că s-au înscris la concurs în condiţii de maximă agitaţie publică”. Propunerile ministeriale pentru cele două funcţii vor fi înaintate Consiliului Superior al Mgistraturii.
Potrivit regulamentului de numire a procurorilor şefi, CSM are termen 60 de zile până la emiterea unui aviz (consultativ) la propunerea înaintată de ministrul Justiţiei, decizia finală urmând a fi luată de preşedintele României.
Pentru funcţia de procuror general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) s-au înscris magistratul militar Gheorghe Cornescu, Elena Hach, Gheorghe Moţa, Tiberiu Niţu, fost prim-adjunct a